8 навика, които ни пестят пари

СпестяванеКакто фирменият, така и семейният бюджет може да бъде оптимизиран, стига и към него да се подходи с по-голяма доза разум и целесъобразност. Ето някои прости хватки, които да ни спестят пари у дома:

1. Пазете касовите бележки. Накрая можете да видите, колко всъщност пари харчите всеки месец. После набележете излишните разходи и ги елиминирайте още следващия месец.

2. Никога не пазарувайте, когато сте гладни, защото така купувате много и нездравословна храна. Както се казва – гладът не е добър съветник.

3. Давайте джобните на децата за седмица, а не ежедневно. Така постепенно ги приучавате как да управляват разходите си.

4. Ако не умеете да спестявате – научете се. Започнете с това да отделяте в касичка рестото от деня. Постепенно се приучете да имате 10 % фонд за непредвидени разходи.

5. Научете се да харчите заплатата, която сте получили миналия месец, а не тази която сте получили този – тя е предвидена за следващия. Просто една заплата в резерв. Това е страхотно средство да се лишите от стреса, ако забавят изплащането й с няколко дни, защото Вие ще я харчите, чак по-следващия месец.

6. Плащайте сметките си навреме, така няма да плащате лихви и неустойки.

7. Икономисвайте електричество – нека бойлерът не работи денонощно и лампите да не светят, ако в помещението няма хора.

8. Ограничете вредните си навици – намалете употребата на алкохол, цигари, газирани напитки и захарни изделия. Не се увличайте по хазартни игри. Разхождайте се, карайте колело, правете си пикници, смейте се. Бъдете здрави и ще спестите много средства за лекарства.

Коментари