5 начина за решаване на проблем

Бизнес подходПроблемите са част от ежедневието на всеки човек. Затова един от въпросите, които най-често си задаваме, е “Как да реша този въпрос?”. “Това, което помага на хората, помага и на бизнеса”, казва Лео Бърнет.

Независимо дали това е бизнес или житейска ситуация има няколко правила, които големите предприемачи следват, когато трябва да се справят с трудностите и то съвсем в духа на казаното от Ръсел Ейков, че единствените мениджъри, които имат прости проблеми, имат просто устроени умове.

Не се паникьосвайте.

Паниката е най-лошият съветник в труден момент. Паникьосаният ум просто спира да мисли. Той блокира. Единственото, което “оживява”  в такъв момент, е страхът. Това обаче, което решава проблемите, не е страхът, а действията – при това спокойни, целенасочени и постоянни.

Отпуснете се.

Напук на типично българския израз “стегни се”, в труден момент е по-добре да се успокоите и отпуснете. Стресираният ум мисли клиширано, по инерция. Разбира се, това невинаги е лесно, но колкото сте по-спокойни, толкова сте по-креативни и нестандартни. Следователно сте по-близо до решаването на всеки проблем.

Не се гневете.

Силните емоции са вредни за здравето, особено когато са негативни. Освен това крясъците са израз на безсилие. Силните хора говорят тихо и ясно. Цялото им поведение внушава “прави каквото искаш, но накрая ще стане, както избера аз”- а това буквално може да срине всеки опонент.

Оставете проблема да “отлежи”.

Твърде рядко се налага да вземаме светкавични решения-обикновено тогава действаме по инстинкт. В останалите случаи не са нужни чак толкова бързи мерки. Добре е първо да се “огледа” проблемът, да се развият няколко гледни точки и възможни решения. След това просто трябва да се остави да “отлежи” малко време, без да мислим за него. Не случайно се казва, че “утрото е по-мъдро от вечерта”.

Действайте като страничен наблюдател.

Най-лесният начин за справяне с паниката и страха е да погледнете на ситуацията като страничен наблюдател. Липсата на страх гарантира спокойствието, без което не може да се вземе нито едно правилно решение.

1,2,3,4,5. Това е. Резултатът ще е най-добър, ако приложите всичките пет. Мислете за проблема като за чужд, освободете се от емоцията, набележете мерки за справяне със ситуацията. Оставете нещата да отлежат в съзнанието Ви и действайте смело. Дори и само едно от правилата да приложите, ще сте по-близо до вярното решение, отколкото преди това. Успех!

Коментари