УспехНезависимо дали в бизнеса или в живота линията между успеха и провала е доста тънка. Препятствията по пътя към успеха са неизбежни, защото в действителност успехът и неуспехът вървят ръка за ръка. Онези, които искат да успеят, трябва първо да се провалят или да се поучат от тези, които са се провалили.

Успешните хора не са родени такива, те са станали такива. При по-внимателно вглеждане се наблюдават доста общи неща между тях:

1. Фал.  Без значение колко усърдно се работи, фал може и ще се случи. Най-успешните хора разбират реалността на провала и неговото значение за постигането на успеха. Вместо да се самозаблуждавате, когато не успеете, го приемете. Поучете се от тази грешка и няма да се провалите по същия начин отново.

2. Постави си цели. Тези, които са успешни, си поставят ежедневни постижими цели. Качеството им е от ключово значение – да са едновременно интелигентни, измерими, постижими, и реалистични. Спрете с мисловното жонглиране само върху списъка с дългосрочни цели и създайте малки ежедневни цели, които ви приближават към голямата цел.

3. Не разчитай на късмета си. Мнозина смятат, че успехът спохожда тези, които са в точното време на точното място. Въпреки, че това е елемент от успеха, имат решаващото участие именно усилията, които са вложени. Успешните хора не чакат добрата идея или подходящото време. Те ги създават.

4. Проследи напредъка. Успехът идва от редовно наблюдение на поведението, стратегиите и тактиките за постигането му. Помислете- как могат да се направят корекции, ако не знаете как се справяте?

5. Действай. Успешните хора не винаги знаят правилния отговор, но продължават да се движат напред. Действието ще доведе до нужните отговори.

6. Свържи точките. Тези, които са успешни, виждат по-голяма картина. Те идентифицират и свързват малките детайли, за да получат по-широка перспектива. Такъв контекст води до благоприятни резултати.

7. Покажи реалистичен оптимизъм. Тези, които успяват, истински вярват в своите способности. Това естествено ги тласка напред. Оценката на уменията им дава по-ясна представа за това, което са в състояние да изпълнят.

8. Непрекъснато подобрявай. Успешните хора обичайно се самоусъвършенстват постоянно, независимо дали това е учене от грешките или просто в проучване на своите слабости и възможности.

9. Поеми ангажимент. Успехът не идва без усилия. Хвърлете се в задачите си и полагайте допълнителни усилия всеки следващ ден. Не правете никакви изключения.

10. Бъди нащрек. Знаете ли какво се говори в рамките на вашата компания, имате ли обратна връзка с клиентите, или дори в цялата индустрия? Ако не сте информиран за  обкръжението си, със сигурност ще пропусне възможности.

11. Устоявай. Никога, наистина никога, успешните хора не се отказват. Дали някога са се проваляли? Да. Но независимо от това с времето тяхната издръжливост не намалява и ги движи напред.

12. Комуникирай с увереност. Тези, които са успешни имат способността с лекота да убеждават. Те не се опитват да манипулират или да оказват натиск, а логично обяснят ползите. Общувайки с увереност Вие по-лесно ще прокарвате вижданията си.

13. Покажи смирение. Най-успешните хора нямат силно его. Поемат вината, когато се провалят, а не търсят други виновници. Те са целенасочени и смирени.

14. Бъди гъвкав. Плановете може да се променят. Успешните хора умеят да приемат ударите. Вместо да се чувстват разочаровани, бързо маневрират в друга посока.

15. Създай мрежа от контакти. Успешните хора често приписват постиженията си на помощта на другите. Вие не може и няма да бъдете в състояние да се справите добре напълно сами. Инвестирайте в генериране на взаимноизгодни бизнес връзки и партньорства. Дори и да имате всички умения, необходими да работи Вашата фирма, бизнес партньор би могъл да допълва слабостите Ви.

Инициирайте тези навици на успешните хора и ще станат гориво за търсене на успеха, защото той се измерва не толкова от позицията, до която си достигнал в живота, а от препятствията, които си преодолял.

Какъв, мислите,  е най-важният навик на успелите хора?

2 коментара

 1. Поздравления за статията. Написали сте чудесни съвети.

  За мен поставянето на цели е много важно от много години насам. Всеки ден правиш списък с нещата, който трябва да свършиш и ги вършиш.

  • balansbg казва:

   Благодарим Ви!
   Ние също не минаваме без списък с набелязани задачи :)

Коментари