14 ръководни принципа на мениджмънта

изображениеГолемият американски мениджър и автор на бестселъри в областта на бизнес мотивацията Стенли Бинг, ни предлага своите 14 ръководни принципа на мениджмънта. Преди да решите дали вършат работа, просто ги прочетете. Ето ги и тях:

1/ Носете винаги изискани костюми от скъп плат-сиви или тъмносини. Към тях и подходящи копринени вратовръзки-на точки или на райета. Такъв иска да Ви вижда деловият свят! Ако сте жена, би трябвало да се обличате в строги костюми- препоръчително е и в този случай цветовете да са сиво и синьо. Към тях прилягат подходящи копринени шалове с дискретен десен. Независимо дали сте мъж или жена, вие непременно трябва да притежавате хубава чанта. Чанта, а не “дипломатическо куфарче”. Такива куфарчета носят само онези, които непременно искат да се набият в очи. Ако е възможно, носете и очила. Те ви придават изключително сериозен вид. И още нещо за външния вид на мъжете – брада можете да си пуснете, но само ако сте решили да се провалите…

2/ Никога не казвайте какво мислите! Казвайте само това, което хората искат и очакват да чуят от вас! За целта трябва да се научите да слушате. Така много бързо ще проумеете, какво очакват другите от вас. Умението да изслушвате събеседника си е особено ценно тогава, когато разговаряте с важен конкурент. Тази Ваша способност ще Ви помогне да разберете неговите мотиви и планове. Така ще можете своевременно да предотвратите  ходовете му и до голяма степен да ги неутрализирате.

3/ Бъдете мили и любезни с всички! Наложи ли Ви се все пак  да наругаете някого, не прекалявайте с грубостта! Ако един ден се изправите пред избора-да унищожите някого, или да му помогнете, изберете второто! По този начин у хората ще нараства увереността, че Вие сте заслужили успеха си.

4/ Не жертвайте семейството и приятелството в името на парите! Бизнесът си е бизнес и си остава само бизнес. Не се лишавайте от обич и уважение заради него! Това означава също така, че не би трябвало да допускате в личния си живот хора, които нямат собствен личен живот. Избягвайте заседанията, които започват в 18 часа, освен ако не става дума за жизненоважни въпроси. Не пропускайте да излезете своевременно в отпуск! Направете го веднага, щом почувствате първите признаци на умора. Това обикновено става по-трудно, отколкото Ви се струва. Напуснете веднага онази фирма, която се бърка в личния живот на своите сътрудници. Използвайте пълноценно почивните дни и никога не ги жертвайте в името на работата!

5/ Бъдете по-снизходителни към възрастните си колеги! Мнозина от тях работят с последните си сили! Не бъдете прекалено раздразнителни, ако те не могат да следват Вашия ритъм.

6/ Помъчете се да разберете своите възможности и граници! Така няма да се налага друг да Ви ги посочва…

7/ Онова, което можете да направите без чужда помощ, трябва да свършите сами! Не се мъчете да прехвърляте досадни, маловажни и трудни задачи на другите около вас!

8/ Не завиждайте! Чуждите успехи са без значение за Вас! Винаги ще има хора, които са постигнали по-добри резултати, без да притежават Вашите качества. Така е устроен животът. Примирете се с положението и престанете да се измъчвате с тези болезнени за Вас въпроси. Защо трябва да си блъскате главата над това? Подобен род размисли само Ви похабяват. Те в никакъв случай няма Ви помогнат да преуспеете.

9/ Никога не свиквайте съвещание за нещо, което можете да уредите и по телефона! Не използвайте телефона, когато работата може да се уреди и с електронната поща! Не изпращайте електронна поща в случаите, когато няколко думи, разменени в асансьора, могат да свършат същата работа. Не си губете времето с командировки, само за да покажете колко сте важни. Избягвайте високопарните приказки и емоциите; бягайте от всичко, което не води до конкретни резултати! Вместо това се помъчете да уредите бързо натрупаните задачи и преминете към следващите. Когато обаче съвещанието е неизбежно, не забравяйте да си вземете химикалката!

10/ Бъдете винаги лоялни, дори тогава, когато това не е във ваша полза! Такова поведение се забелязва и цени от  високопоставените люде. За добро или за зло точно така стоят нещата и с липсата на всякаква лоялност.

11/ Не се опитвайте да прехвърляте своите грешки върху другите! Не упреквайте никого за неговите грешки, колкото и трудно да ви е това. Помнете преди всичко едно: никога не се оправдавайте, дори и тогава, когато действително сте объркали нещо! Хората, разполагащи с власт, не обичат оправданията и обясненията. Ние всички грешим, но само неудачниците търсят оправдания за грешките си!

12/ Останете във фирмата, в която сте! Стискайте зъби, докато престоят Ви в нея стане напълно невъзможен. Вътрешният живот на една фирма е многообразен и сложен. Необходимо е много време, за да се интегрирате в него и да проумеете изцяло своята роля в тази малка общност. Не забравяйте все пак, че хората навсякъде са едни и същи, а кариерата изисква своето време. Този, който през две-три години сменя работата си, няма да има възможността да изгради търпеливо своята кариера. Хората, които често менят работното си място, го правят по правило до края на професионалния си живот. Винаги ги използват, но никога не ги ценят! Те си остават аутсайдери и по принцип са встрани от големия бизнес.

13/ Не бъдете прекалено алчни! Младите хора просто нямат времето и възможността да се доберат бързо до големи пари и богатства. Стига да не са ги наследили, разбира се. Нужни са много усилия и огромно търпение за изграждането на една бляскава кариера.

14/ Помъчете се да извлечете и някакво удоволствие от работата си! А ако не можете, примирете се със сивотата на трудовото ежедневие. Никъде не е писано, че работата трябва да доставя удоволствие.

И накрая, ако бяхте и собственик на същия този бизнес, колко от правилата нямаше да важaт за Вас :) .

Коментари