камилиЕдин суфи бил близо до смъртта и искал да се увери, че тримата му ученици ще намерят нов наставник, след като той си отиде. Цялото му богатство се състояло от 17 камили, които щял да им остави в наследство. Условията в завещанието му били следните: “След моята смърт, вие тримата ще разделите моите 17 камили по следния начин: най-възрастният ученик трябва да има половината от тях, средният ученик трябва да наследи една трета, а най-малкият –  една девета.”

Умрял скоро след написването на това завещание, оставяйки учениците в дилема, и те били принудени да потърсят съвет как да  се тълкуват тези инструкции. Един им предложил да ги поделят приблизително точно, друг им казал да притежават камилите общо. Търговци им препоръчали да продадат камилите и да поделят парите според инструкциите в завещанието.  А един многоуважаван съдия им обяснил, че завещанието е нищожно, тъй като не може да бъде изпълнено.

Тримата ученици не били доволни от никое от тези предложения, усещайки, че учителят им трябва да е имал предвид с тази загадка някакви по-задълбочени и по-полезни уроци за тях. Но какви точно били тези уроци?

Урок 1: Остани с либерално мислене

Един очевиден урок, който учениците научили от инструкциите на своя учител бил, че търсенето на съвет и мъдрост от другите, винаги ще разшири твоите перспективи. Никой никога няма монопол върху истината, без значение колко бързомислещ или умен е той. Мъдростта изисква смирение пред лицето на сложността на живота, така че един мъдър човек не само знае как да се учи от различните гледни точки, но всъщност ги търси. Това важи както в бизнеса, тъй като е в живота. Вместо да търсят информация, за да потвърдите свои собствени текущи нагласи, добрият мениджър активно търси противоречива информация – факти, сведения, или противоречиви перспективи, които оспорват тези гледни точки. Много малко бизнес решения включват абсолютната истина. Решенията почти винаги се свеждат до въпрос на мнение. Не само това, а действителният резултат на всяко решение, ще има точно толкова общо с произволните и непредвидени събития, които го заобикалят, колкото и с интелектуалната мощ на вземащия решението – добрият мениджър винаги се готви за неочакваното.

Урок 2: Имай търпение

Нещо друго, което учениците научили, е търпението. Тяхната дилема била голяма и те със сигурност искали да я разрешат, но са осъзнали, че въпросът не е спешен. И за мениджърите днес, да се научат как да бъдат търпеливи, е може би по-важно отвсякога, тъй като темпото на бизнеса е все по-високо и разпространението на данни и информация е все по-бързо.

Решение на дилемата:

В крайна сметка, нашите трима ученици намерили отговор на предизвикателството на учителя им. След много търсене, един мъдър старец решил загадката за тях:

„Въпреки, че имам само една камила, аз ще Ви я заема, така че сега имате 18 камили. Най-възрастният от Вас ще получи половината от тях, което значи 9. Средният ученик – една трета, или 6, а най-младият ученик ще наследи една девета, или 2. Така ще остане една камила, която е моя, и можете да ми я върнете”.

Ето как тримата ученици намерили своя нов учител. А също така той им дал още един последен урок.

Урок 3: Сподели с другите

Да споделите с другите е естествен подтик и той става все по-жизненоважен. Желанието за споделяне идва до голяма степен от човешкия инстинкт за съпричастност, който управлява нашето желание да се създават безплатни статии, безплатен софтуер и други безплатни неща. Така че помислете внимателно върху това. Споделянето се дължи на съпричастността, а за бизнеса емпатията е най-добрата форма за разбиране на клиентите.

Древните уроци често са много полезни, дори в съвременните условия. Технологиите може и да тичат главоломно, но мъдростта е вечна.

 

Коментари