изображениеНа пръв поглед звучи парадоксално, но е факт: на пазара или всички печелят, или всички губят. Обяснението е очевидно. За да има пазар, трябват както търговци, така и потребители. Когато потребителите губят средства или доверие в пазара, неминуемо това се отразява на фирмите.И за разлика от нормалната конкурентна среда, поведението ни при криза трябва съществено да се различава. Затова има няколко неща, които помагат в борбата с нея:

- Ценообразуване – не винаги най-ниската цена е най-доброто решение. Никой вече не вярва на „сапунения мехур”: най- високо качество – на най- ниски цени. Оправдана е минималната печалба днес, само ако гарантира обвързаност на клиента във времето или т.нар. малко пари, но дългосрочно /като пример: различните бонуси за лоялни клиенти/.

- Рекламата е много важна по всяко време, но особено по време на криза- за да не бъдем забравени или пък да бъдем опознати. Не забравяйте и другия ефект. Потребителят вярва в следното: ”Който рекламира, значи има пари, значи ги печели, значи има клиенти, защо другите са го предпочели, а аз дори не знам за него, чакай да проверя какво изпускам…”

- Обичайното и стандартното вдъхва доверие в нестабилна икономическа обстановка /говорим за феномена на т. нар. добре познато старо/ и е по- конкурентно от иновационното, когато клиентите харчат парите си само за най- необходимото .

- Клиентът трябва да бъде още по-силно „ухажван” /с отношение и качество на предлагания продукт или услуга/, за да се съхрани и повиши натрупаното до момента доверие.

- Във финансов аспект е добре много внимателно да преценим свиването на дейността си. Ако даден сегмент от нея за момента се самоиздържа, но не е печеливш, не бива механично да го унищожаваме. По-добре е да го реорганизираме в посока към съкращаване на разходите и да изчакаме по- добри времена.

- Не мислете, че като повишите заплатите, работниците и служителите Ви ще станат по-лоялни.

- Добре премисляйте нуждата от кредитиране.

- Не дръжте много пари “без движение” – при всички положения губите.

- Влагайте парите си в активи, а не в пасиви /трябва да сте наясно каква е разликата между двете/.

Помнете най-важното:  не мислете с емоциите си, а с разума и не се паникьосвайте, защото паникьорските решения са най- лошите, както в живота, така и в бизнеса. А Вие планирате да сте на пазара и след кризата.

Коментари