Операция тип “Прасе по интернет”

изображениеДържавата слага в ред онлайн търговията с месо, други хранителни продукти и добавки. Агенцията по храните обяви операция тип “Прасе по интернет”.

В момента мрежата изобилства от обяви за продажба на храни. С едно “боцване” на тъчскрийна софрата може да се напълни с “Цяло прасе, сурово, драно, печено, живо. Плешка, бут, котлет, шол. Цена по договаряне, произход гарантиран, доставка до вратата с лична кола на търговеца.” Държавния орган обаче не спи. Инспекторите безжалостно се заканват да налагат солени глоби.

С поправките в Закона за храните, които бяха обсъдени от администрацията и безнеса, интернет продажбите ще стават от фирми, регистрирани от Агенцията по храните. Според новите разпоредби само производители и търговци с регистрирани складове, ресторанти и магазини ще могат да извършват онлайн продажби. Глобата, която предвижда закона е 10 000 лв. Законът въвежда и пълна забрана за клане на говеда в дворовете, което било превантивна мярка срещу болестта “луда крава”, това ще става само в кланици или на специални площадки. До март щял да бъде подготвен екшън-план за справяне с “кравешките погребения”, обещават от ведомството.

По материали от пресата

Коментари