Започвам тези редове с ясното съзнание, че има купища книги за това как да успея, как да стана стана милионер за една нощ и прочие, купища статии, списания, учебници и тям подобни, а да не говорим за Интернет. Ако очаквате чудодейна рецепта или въобще план-график в няколко точки как се прави бизнес, как да забогатеете или да преуспеете, спрете да четете до тук. Едва ли нататък ще Ви е интересно, защото имам новина за Вас – няма универсални правила, няма план, няма канон, нищо от това, което очаквате няма да се случи, както сте го планирали,  във времето, в което сте го планирали или по начина, по който сте го планирали. Предприемачеството е за авантюристи, за хора с приключенски дух, хъс, упоритост и целеустременост. И преди да сте ме укорили, ама нали няма правила?!, ще ви кажа – да, няма универсални правила в правенето на бизнес и в следващите редове ще Ви напиша какви са моите правила или по-скоро стратегии.

Формулата на успеха

Както казах няма правила, нищо от написаното по-долу не се отнася до Вас, това е моята гледна точка, моят ъгъл на виждане, моето светоусещане.

Упоритост. Постоянство.

Може би за мнозина от Вас не е изненада, че почти всички от големите в бизнеса са фалирали, а някой от тях и повече от веднъж, но въпреки това са успели, Вие знаете за тях, аз знам за тях, всички знаем за тях, защото не са спрели до там. Развийте качеството търпение, то е един от ключовете за успех. Приемете нещата такива каквито са, вместо да настоявате животът да бъде такъв, какъвто си го представяте или на вас ви харесва.

“Слушай” сърцето си.

Ако чувстваш със сърцето си, че си прав, не се отказвай, защото някой друг в този момент възкликва “Господи, каква чудесна възможност!”. Плахостта, неувереността и страхът не са ваши съюзници. Приемете, че винаги ще има хора, които не са съгласни с вас, хора, които постъпват по различен начин и неща, които не се получават, както бихте желали. Както Стив Джобс е казал , “единственият начин да се справяте страхотно е да обичате това, което правите, а ако още не сте го намерили  продължавайте да търсите. Не се успокоявайте. Както всички неща от сърце, вие ще разберете, когато го откриете.” 

Всичко е игра. Не забравяй да се забавляваш.

Когато погледнете на бизнеса и на многобройните му предизвикателства просто като на една игра, вие започвате да виждате всяко нещо, пред което се изправяте, като възможност за израстване, за постигане на успех. Дали ви “бомбардират” с проблеми, дори непреодолими препятствия, когато разглеждате това като една игра, винаги ще имате шанса да успеете, в смисъл да се издигнете над онова, което ви предизвиква. И напротив, ако разглеждате всяко ново обстоятелство, пред което се изправяте като битка, която трябва да бъде спечелена на всяка цена, с цел да оцелеете, вие ще се впуснете в едно мъчително “пътешествие” в повечето случаи с предизвестен край. Аз не ви предлагам да бъдете лекомислени или да изоставите отговорностите си, просто както навярно сте чували – животът е твърде важен, за да се приема прекалено сериозно.

Бъди коректен.

Разбирането, че животът е като огледало не е ново, усмихни му се и ще ти се усмихне, както и обратното е вярно. Ако действате с непочтени средства, очаквайте същото и от другите “играчи” в бизнеса, не вадете скрити аса от ръкава си или не местете тайно фигурите по шахматната дъска на противника си.

Рискувай. Премерено.

Сигурно е, че само този, който не е опитал, никога не е спечелил. Огледайте се около вас, всеки успял в каквото и да е начинание е поел дозата си риск, предприел е действие, въпреки че не е знаел какъв ще е изходът. Сигурно сте чували думите “позволи на Вселената да ти помогне”, ето това е – няма шанс за успех нещо, което не се е “родило”, затова поемайки премерен риск, подчертавам премерен, вие сте на прав път.

Отпусни се.

Ако не знаеш как да постъпиш в дадена ситуация се отпусни и направи като китайския мъдрец, идеите сами ще те намерят. Полезно е да помним, че спокойният човек може да постигне изключителни успехи и че всъщност релаксацията и творчеството вървят ръка за ръка. Когато смятате, че положението се изплъзва от вашия контрол и ви изпълва негодувание или паника, вместо да “запретвате ръкави”, за да се заловите с него, по-добрата стратегия е да се отпуснете, да поемете спокойно няколко глътки въздух и да отидете да се поразходите. Когато съзнанието е чисто и спокойно и нивото на напрежение е намалено, вие ще бъдете много по-ефективни, а и ще се забавлявате повече.

Положи усилия.

Не очаквай всичко да ти падне от небето даром, необходимо е да се потрудиш. Колкото и тривиално да звучи, усилията са най-прекият път към успеха. Необходимо е да се потрудите, защото добрата възможност винаги е в “работни дрехи”. Не отричам божествената намеса, но все пак “помогни си сам, за да ти помогне и Господ”.

Бъди оптимист.

Само позитивизмът е в състояние да привлече нужния екип от хора и партньори около теб. Пречките и проблемите са част от бизнеса и когато променим отношението си към тях, когато ги видим като потенциален източник на идеи и възможност да натрупаме полезен опит, само тогава наистина сме в състояние да се справим с тях, да привлечем подходящите хора, професионалисти и контрагенти.

Не забравяй, че няма по-добра реклама от добре свършената работа, но все пак си отдели бюджет за реклама.

Едва ли има нужда да ви убеждавам в силата на рекламата в нейните всевъзможни измерения-печатна, радио- и телевизионна, Интернет реклама, както и множество други видове не дотам традиционна реклама. Но добре е да се замислите колко разочароващо е, да се сблъскате с действителност, която е далеч от обещаното в рекламата. Така че, инвестицията в една оптимална рекламна кампания е инвестиция с добра възвращаемост, но качеството на вашата работа е безспорно основополагащо. Гледайте на нея като на средство, с което повече хора са в състояние да разберат за вашата добра работа.

Никога не забравяй, че провалът в дадено бизнес начинание е утвърждаващ и те приближава по пътя към успеха.

Поучете се от грешките си, но не правете от мухата слон. Както научаваме от дзен философията, когато човек се научи да “отминава” неуспехите, вместо да се фокусира върху тях и да им се съпротивлява с цялата си сила, всичко ще започне да тече гладко и както се казва в молитвата: “ще промените нещата, които могат да бъдат променени, ще приемете онези, които не можете да промените, и ще се сдобиете с мъдростта да различавате едните от другите.”

Коментари