„Малък” или „голям” в бизнеса?

Честизображениео се задава въпросът: “Как да бъда в очите на клиентите си “по-голям”, така че да гледат на мен сериозно, да ми имат повече доверие? Всъщност, как да повиша имиджа си? Да вземем за пример консултантските услуги.

Най-важното нещо, което трябва да се направи, още от момента на първата среща с клиента, е „да го водите за ръка”. Когато сте в състояние да бъдете “лидер” във взаимоотношенията си с него, той няма да ви третира като „малък”. Да бъдеш „лидер” означава, че си задал високи очаквания от самото начало. Създаването на стандарт, с който да се очертае как работи Вашата фирма, плюс отговори на често задавани въпроси още преди да се наложи клиентът да е питал, създаването на график, кога да се очакват резултати, са все неща, които повишават доверието, а от там и имиджа. Винаги се стремете да сте една крачка напред, за да чувстват Вашите клиенти, че процесът изцяло се контролира.

Разбира се, логично е да очаквате да се разраснете, но за тази цел ще е необходимо да се настроите за растежа.

Ако сте този, който дава консултации, трябва някой друг да се справя с рутинната комуникация с клиентите: телефонните разговори, изпращането на имейли и насрочването на срещи. Но ако Вие сте този, който отговаря на въпроси, фактурира и се занимава с по-малките детайли, това ще отнема голяма част от времето Ви . А също така, това би могло да доведе до отрицателен ефект върху имиджа Ви, защото в повечето случаи ще създадете впечатление, че носите „две дини под една мишница”. За да се справите с този проблем, може да наемете виртуален асистент за един – два часа на ден, който да проверява имейла, да приема заявки, да се грижи за издаване на фактури и прочие. У нас вече има фирми предлагащи подобни услуги: виртуален асистент, виртуален офис и т.н. По този начин се създава впечатление за организираност, както е в по-големите фирми. Всичко това опростява задачите, спестява време и пари, и осигурява качествени отговори от вашия асистент.

Друг вариант е да наемете стажант от университета, за да ви помага. Тази алтернатива е икономически по-ефективна и по-перспективна. Стажантът може да работи за много по-ниско възнаграждение, в сравнение с това което бихте платили за услугата „виртуален асистент”. След като започнете да го натоварвате с по-сложни задачи, например като управление на вашия уеб сайт, работа с Photoshop или Powerpoint, ще се наложи да платите повече.

Не на последно място, важно е да се отбележи, че „малък” не е нещо лошо – напротив. В съревнованието между “бутикова” и “унифицирана” услуга, винаги печели първата. Не бива да се изненадвате, че клиентите възприемат вашата „слабост” като най-голямата Ви сила. Те не искат само “по-голям” бизнес партньор, те искат да се чувстват ръководени и обгрижвани. Просто казано – искат работата да бъде свършена по най-качествения начин, а това Вие го можете :) .

Коментари