Пари, пари, пари…

Съвсем скоро БНБ съобщи, че преговорите за създаване на съвместно дружество за производство на банкноти в България с един от най-големите производители на банкноти в света “Франсоа Шарл Обертюр Груп”, Франция , са приключили успешно. Френската компания е основана през 1842 г. и произвежда банкноти за 70 държави.

Това ни провокира да се замислим, че парите не са само разменни знаци, а и нещо повече. Традиционно дадена валута се оценява по начина, по който тя се търгува на валутните пазари, обаче има много по-забавен начин, по който да погледнем на нея – просто да видите как изглежда банкнотата в ръката ви.

Ето и едни от най красивите банкноти, според нас:

 

This slideshow requires JavaScript.

Интересни валути

Най-голямата и тежка валута в света – камъните Рай камъните Рей

На остров Яп (част от Соломоновите острови) може да се намери най-голямата в буквалния смисъл на думата валута в света: камъкът рай. Забравете за джобните пари – тези варовикови дискове с дупка в центъра достигат до 3.5 м. в диаметър и имат тегло до осем тона. Тъй като на Яп няма подходящ варовик за изработването на тези камъни, местните рискували живота си и с канута се придвижвали до Палау и Нова Гвинея, където ги издълбавали от планинските клонове и ги транспортирали обратно до острова. Стойността им се определяла не само от размера, а и от самия вид, формата, както и от неговата история, т.е. колко човека са загубили живота си по време на транспортиране на даден камък до острова или от факта дали самият камък е бил транспортиран до острова от някой известен моряк. Въпреки че са заменени от стандартните книжни и монетарните парични стойности, населението на острова все още търгува с тях, за някои по-специфични сделки.
Как се е търгува с тях? Камъните не се местят, като при търгуване им се сменя собственикът. Правителството на Яп е забранило износа на камъните. Един от малкото, които могат да се видят, се намира в сградата на Bank of Canada в Отава.

„Най-голямата“ банкнота в света

Пенго

Притеснявате се за инфлацията? Тогава трябва да знаете, че трудно може да бъде подобрено постижението на Унгария от 1946 г., когато страната издава банкнотата с най-голяма деноминация в света или 100 квинтилиона пенго. Няма грешка, точно така: 100 000 000 000 000 000 000 пенго. Стойността и е била около 20 щатски цента

Дървени банкноти

дървена банкнотаДървените банкноти може и да са трудни за прибиране в портфейл, но са били един от находчивите начини, разработени от германците, за възстановяване на икономиката им след Първата световна война. Когато следвоенният договор оставя икономиката на страната в пълна бъркотия, местните провинции започват да печатат така наречените notgeld (спешни пари) върху всичко – от дърво и алуминиево фолио до копринени чаршафи и карти за игра, като местна форма на заплащане, докато централната банка на страната се възстановява.
Интересен факт е , че има и монета, отпечатана върху антрацитни въглища

Коментари