Как се става лидер?

Бъдете лидер!Наслушали сме се и сме се нагледали на всевъзможни правила и техники, които осигуряват лидерски позиции. Всичко е чудесно, само че не действат на практика. Не и при Вас, не и при нас, не и при тях…Защо се получава така?

Защото чисто и просто няма правила, няма схеми, няма трикове. Всеки опит за подражание е нахлупване на маска – нещо изкуствено и преднамерено, а това веднага се усеща от околните. Натрапените стереотипи и професионални техники не помагат. Категорично.

Изходът е един-единствен: Бъдете себе си! Да се играе чужда личност е лесно, защото е много по-просто да се сложи маска. Номерът обаче, е да се свали маската. И ако успеете, тогава от подражател ще станете звезда. Така личността, характерът, обаянието на един човек проличават веднага.

Звучи лесно, но всъщност не е. Трудно е да се загърби чуждият опит и да тръгнете по свой път…да си позволите да бъдете себе си. Веднага ще се промъкнат мисли от сорта: “Лидерът трябва да е респектиращ, а аз не съм. Лидерът трябва да е уверен, смел, целеустремен, внушителен. Той трябва да е талантлив, а аз не съм. Няма да мога. Трябва да разбера как го постигат другите”.

Но, ако се вгледате в световноизвестните лидери, не може да не Ви впечатли фактът, че всяка знаменитост има купчина недостатъци. Един едва-едва говори, друг стои като истукан, трети ще Ви “отвее” с жестикулациите си, четвъртият- не прилича на нищо…Тогава?

Истината е, че такъв или онакъв лидерът е индивидуалист, а индивидуалността не се вписва в правилото “прави като мен”. Ярката личност е звезда, защото е самата себе си. Тя е изключителен случай. Затова само ярката личност може да е лидер.

Как се става лидер?

Много просто /или сложно, зависи от гледната точка :) /:

Бъдете себе си!

Коментари