Как да стартирам бизнес? – 4

Сега, когато идеята е реализирана на практика и сте горд собственик на бизнес, трябва да помислите за неговото укрепване, стабилизиране и разрастване. Първата Ви и главна задача в тази посока е увеличаване на кръга от хора, които знаят за Вас. Безспорно най-добрите похвати са разумната ценова политика и рекламата. И докато по отношение на цените възможностите за реакция не са много по-различни от тези на конкуренцията, то информацията /за качеството на предлаганите продукти и услуги/ да достигне до всички, е напълно във Ваши ръце.

Рекламата е много важна по всяко време, но особено по време на криза- за да не бъдем забравени или пък да бъдем опознати. Не забравяйте и другия ефект. Потребителят вярва в следното: ”Който рекламира, значи има пари, значи ги печели, значи има клиенти, защо другите са го предпочели, а аз дори не знам за него, чакай да проверя какво изпускам…”.

Каналите за реклама са доста разнообразни: радио, телевизия, преса, брошури и дипляни, томболи, игри и пр. Категорично най-подходящият за всеки стартиращ бизнес /пък и не само/ е Интернет. Виртуалното пространство е паралелен свят, в който все повече и повече хора прекарват все повече и повече време. А те са потенциални клиенти. Броят им е в пъти по-голям, от тези които всеки ден минават покрай табелата на търговския Ви обект или офис, защото географските ограничения отпадат.

Видовете Интернет реклама са доста различни:

1. Собствен фирмен уеб сайт.

2. Собствен онлайн-магазин.

3. Обяви и търговски съобщения.

4. Реклама в социалните мрежи.

5. Реклама в търсачките и най-вече Гугъл.

6. Реклами във водещи платформи и портали и др.

Дори и да не продавате стоки и услуги през Интернет, трябва да се помисли още в самото начало за създаването на собствен сайт, който да представя дейността Ви във виртуалното пространство. Останалите форми за Интернет реклама се явяват ефективни като помощно средство.

Цената на един готов сайт варира от стотина-двеста до няколко хиляди лева. Преди това обаче е нужно да се снабдите с домейн и хостинг.  Безплатните им варианти са слабоефективни и не са препоръчителни. 60-70 лева  на година е доста малко за перспективите, които се разкриват. Разбира се – и най- красивият сайт е доста безполезен, ако не е лесно откриваем от клиентите. Добрата SEO-оптимизация ще го направи привлекателен за търсачките и достъпен за потенциалните клиенти.

Коментари