Как да стартирам бизнес? – 3

изображениеДоброто планиране на всяко начинание го обрича на успех, а доброто планиране на финансите му го прави възможно.

1. Правилното разпределение на риска

Този принцип е много простичък, но много ефективен- разпределяй капитала си в съотношение основни средства/резервни средства. Защо се налага да разделяме парите си така? Практиката показва, че начинаещият не може да предвиди много  от „подводните камъни”, които за опитния бизнесмен са очевидни. Ето защо е този резервен фонд, нещо като фонд за грешки.

2. Разходи/ приходи

Сигурно не е необходимо да припомняме защо разходите трябва да бъдат добре разчетени, но сигурно трябва да посочим, че в самия старт не бива да планираме само приходите, а най- вече разходите, т.е. колко време трябва да издържите на пазара, без да получавате приходи. Това е познато в живота като „разработване”. Пример: Откривате магазин за детски дрехи и още на втория месец нямате пари за наема. Това е лош разчет на разходите, така се е получило, защото: сте вложили всичките си пари в стока, сте започнали с неоправдано малък капитал, сте се надявали веднага да продавате толкова, че да покривате всички разходи и др.

3. Активи/ Пасиви

Важен момент е правилното разбиране на активите и пасивите в бизнеса. Повечето хора правят грешката да смятат, че приходът автоматично е актив, а разходът- пасив, но това не е така. Много лесно един привиден актив може да бъде превърнат в пасив- помислете си само за стоката, която никой не иска да купи или собствен магазин с лоша локация! И обратно – разход за „уместна реклама”, може да ви доведе нови клиенти, съответно приходи от продажби. И това е само началото. Важно правило е да не се концентрирате само върху приходите или само върху разходите, а да търсите баланса между тях- от това печелите и се разширявате.

Добрият разчет на парите подчинява на себе си такива неща като успеха, дори и в криза. За пазарното поведение в условията на криза прочетете тук.

Коментари