изображение1. Когато на интервюто за работа Ви попитат: „Какво възнаграждение очаквате?”, не бързайте да отговорите, че не можете да прецените, защото в превод въпросът гласи: ”Колко струваш?”. Нима не знаете цената си! Знаете я естествено, но се притеснявате първи да посочите цифра, да не би да сбъркате. Тези, които имат повече опит, могат да се надяват на по-голяма заплата. Не забравяйте да говорите за това, особено ако ще ви помогне в преговорите за по-висока заплата. Ако нямате много опит, бъдете реалисти относно възнаграждението, което ще поискате, но не пренебрегвайте образованието и допълнителните си умения. Никога не посочвайте конкретна сума, дайте диапазон. Например: 1200-1500 лева.

2. Запомнете: работните заплати са разход за фирмата, работодателят винаги ще направи всичко възможно, за да Ви накара да работите за по- малко пари! Затова: не казвайте от колко пари се нуждаете, говорете за заплатата, която заслужавате. Когато представяте вашия случай по време на разговора, говорете по какъв начин ще заработите заплатата, която искате. Наблегнете на това, което сте направили, или което ще направите за фирмата. Обсъдете как се движат заплатите във вашата област (направете предварителни проучвания).

3. Никога не искайте максимума, когато преговаряте за заплата. Бъдете гъвкави. Има нищожна вероятност да получите точно такава заплата, каквато искате. Ще трябва да сте склонни на компромис. Преговорите са за това: всяка от страните трябва малко да отстъпи.

Но е важно да запомните- печеливша стратегия е да отстъпите за неща, които не са толкова важни за вас и същевременно да настоявате като компенсация за неща, които са от първостепенно значение.

В крайна сметка трябва всички да са доволни. Нали?

 

Коментари