В морето от подходящи кандидати често се случва да не изберем най-удачния. Макар и отговарящ на всички критерии, зададени от нас, попадаме в ситуацията да сме ”се обзавели” с още един неефективен подчинен. Как да избегнем това? Има няколко правила, които биха Ви приближили до вярното решение:

1.Никога не публикувайте обява за работа, в която криете името на фирмата си зад израза ”поверително”. Така няма да си осигурите кандидати, които търсят сериозна и перспективна работа. Нали всеки иска да знае къде точно ще работи /евентуално/. В противен случай ще попадате на „еднодневки”, търсещи някаква работа за кратко време /докато изникне нещо по- подходящо или по- високоплатено/. Естествено, на такъв служител не може да се разчита.

2.Не смятайте, че цялата работа по подбора може да я свърши специализирана агенция. Възложете й да направи първоначалното отсяване по широки критерии и свършете останалата работа сами. Защото само Вие наистина знаете какъв човек Ви е нужен.

3.Първоначалното събеседване проведете по телефона. Така ще отсеете много неподходящи кандидати и ще спестите ценно време за подходящите. В повечето случаи и две минути са достатъчни, за да прецените и отхвърлите нечия кандидатура.

4.Интервюто провеждайте с друг служител от фирмата /или съдружник/. Възможността да сбъркат двама в преценката за кандидата винаги е по-малка.

5.Не създавайте нереални очаквания за работното място и заплащане у кандидата. Това е най-лесният начин да „го изгубите” само след месец.

6.Преценката за бъдещия служител в личностен план нека да се определя от позицията, за която кандидатства. Липсата на комуникативни умения понякога е предимство, особено ако няма да е в директен контакт с клиенти. Неразговорливият тип хора могат да се окажат много по-съвестни работници от любителите на „празни приказки”.

7. Не бързайте да отхвърляте кандидати в напреднала възраст. Обикновено това са хората, които биха се задържали на едно и също място дълго време и биха проявили отговорност, защото са водени от страха, че трудно ще си намерят другаде работа. А всеобща истина е, че текучеството на персонал „разваля” имиджа на всяка фирма.

8.При изготвяне на трудов договор заложете клауза за изпитателен срок/ до 6 месеца/. Така ще си спестите много главоболия, ако въпреки всичко попаднете на неподходящ служител.

И не забравяйте: няма универсални хора, дори и да изглеждат такива. Добре преценете приоритетите си и решете с какво може да се направи компромис, преди да обявите свободно работно място.

Коментари